جهان در سال ۲۰۲۱
خطرناکترین و کمخطرترین کشورها و مناطق جهان در گزارش ایندیپندنت: احتمال بیشترین درگیریها در خاورمیانه و آفریقا
سالهای اخیر برای تمام دنیا سالهای پرتلاطمی بودهاند. دورانی که در آن کشورهای مختلف جهان با مسایل و دشواریهای زیادی مواجه بودهاند- که در این بین مسایل و دشواریهای امنیتی جایگاه بالایی به خود اختصاص داده و تبدیل به درد مشترک کشورهای بیشماری شده است. حالا در چنین شرایطی، در آستانه آغاز سال ۲۰۲۱، ایندیپندنت یک نقشه جدید، از کشورهایی که در سال ۲۰۲۱ با بیشترین ریسکها و خطرات امنیتی روبرو خواهند بود، رونمایی کرده است. نقشهای که لیبی، سوریه و افغانستان را به عنوان خطرناکترین کشورها و آمریکا، بریتانیا، اکثر کشورهای اروپا، کانادا و استرالیا را نیز به عنوان کشورهای کمخطر جهان معرفی کرده است.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا از ایندیپندنت؛ سازمان اس.او.اس بینالملل، که به مسایل درمانی و امنیتی جهان میپردازد، لیبی، سوریه و افغانستان را به عنوان خطرناکترین کشورهای جهان معرفی کرده است. این سازمان، با مطالعه و بررسی شرایط جهان بر اساس پنج بخش کلی که نشاندهنده میزان و احتمال مواجهه کشورهای مختلف با ریسکها و خطرات امنیتی است، دست به ردهبندی کشورها از نظر میزان احتمال وقوع دشواریهای امنیتی در آن کشورها زده است.
بنا به گزارشی که این سازمان تنظیم کرده، بر اساس تحلیل عواملی چون احتمال یا ریسک بروز “خشونتهای سیاسی” (از قبیل تروریسم، شورش، ناآرامیهای سیاسی و جنگ)، “ناآرامیهای اجتماعی” (مانند خشونتهای جداییطلبی، قومیتی و مذهبی)، “خشونتهای عام” (جنایات و سرقتها و…) و البته “خردهجرایم”، کشورها شرایط متفاوتی دارند و با احتمالات متفاوتی درباره میزان بروز ریسکهای امنیتی مواجهند. از این نظر لیبی، سوریه و افغانستان با بیشترین ریسک در این زمینه مواجهند و به سهولت میتوان از این کشورها به عنوان خطرناکترین کشورهای جهان نام برد.
در این مطالعه و ردهبندی البته معیارها و فاکتورهایی مانند قدرتمندی زیرساختهای مربوط به حملونقل، روابط صنعتی و کارگری حاکم بر کشور، اثربخشی خدمات امنیتی و اورژانسی در کشور و نیز آسیبپذیری کشورها در برابر بلایای طبیعی (که هر کدام میتوانند احتمال بروز ناآرامی را افزایش دهند) در مطالعه، بررسی و ردهبندی کشورها در نظر گرفته شدهاند.
کمترین میزان خطر که با عنوان «ناچیز» ارزیابی شده، مربوط به هفت کشور اروپایی است. ایسلند، دانمارک، نروژ، فنلاند، سوییس، اسلوونی و لوکزامبورگ هفت کشور امن اروپایی هستند که احتمالا در سال ۲۰۲۱ هم روزهای آرامی خواهند داشت.
بریتانیا و بیشتر کشورهای دیگر اروپا به عنوان کشورهای کمخطر ارزیابی شدهاند. آمریکا، کانادا و استرالیا هم در این رده قرار دارند.
در این میان، برخلاف اروپا که به احتمال زیاد سال آرامی خواهد داشت، خاورمیانه و آفریقا آبستن حادثه به نظر میرسند. در این زمینه کشورهایی که بیشترین احتمال درگیری و ناآرامی را دارند، بیشتر در آفریقا و خاورمیانه قرار گرفتهاند. این کشورها در این گزارش به عنوان «بسیار خطرناک» توصیف شدهاند.
چهارده کشور در رده «بسیار خطرناک» قرار گرفتهاند. افغانستان، یمن، سوریه، لیبی، سودان جنوبی، جمهوری آفریقای مرکزی، مالی، سومالی، بخشهایی از نیجریه، جمهوری دمکراتیک کنگو، پاکستان، عراق، مصر و اوکراین در این رده قرار دارند. اوکراین تنها کشور اروپایی این فهرست است.
سازمان اس.او.اس بینالملل در این گزارش به کشورهایی مثل نیجریه اشاره کرده که مناطقی از آن در ردهای متفاوت با بقیه مناطق آن کشور قرار گرفته و میزان خطر بیشتری در قیاس با بقیه کشور دارند. به گفته این سازمان چنین مناطقی به سطح متفاوتی از تمهیدات نیاز دارند.
تعریف یک کشور «بسیار خطرناک» یا با ریسک امنیتی فوقالعاده از نظر این سازمان و این گزارش چنین است: کشورهایی که کنترل دولتی و حاکمیت نظم و قانون در مناطق زیادی از آن وجود ندارد یا در حداقل میزان ممکن است و با خطرات و تهدیدهای جدی در زمینه حملات خشن گروههای مسلحی که مسافران و ماموران بینالمللی را مورد هدف قرار میدهند، مواجهند. در این کشورها خدمات دولتی و حملونقل کمتر ساختارمند هستند و بخشهای بزرگی از کشور دور از دسترس خارجیها است.
در حال حاضر بیش از ۵۵ درصد کشورهای آفریقایی در وضعیت امنیتی «پرخطر» یا «بسیار خطرناک» قرار دارند. با افزایش شورشها و ستیزهجوییهایی سیاسی، قومی و مذهبی اوضاع امنیتی آفریقا بدتر هم شده است.
سازمان اساواس بینالمللی در این گزارش کشورها را از نظر ریسکهای سلامتی و درمانی پیش از همهگیری کرونا هم ارزیابی و ردهبندی کرده است. از این نظر بریتانیا، اروپای غربی، آمریکا، کانادا و آفریقای جنوبی کشورهایی هستند که با کمترین خطر و ریسک درمانی روبرو هستند. از نظر درمانی، کشورهای ونزوئلا، نیجر، لیبی، سومالی، سودان جنوبی، اریتره، یمن، بورکینافاسو، گینه، سوریه، افغانستان و عراق با بالاترین ریسک مواجهند.
ردهبندی ریسک درمانی- پزشکی پیش از کرونا بر اساس مطالعه و بررسی طیف وسیعی از اطلاعات مربوط به ریسکها و خطرات بهداشتی و فاکتورهای مقابله، از جمله بیماریهای عفونی و واگیردار، فاکتورهای اقلیمی و محیطزیستی، دادههای مربوط به انتقال بیماران به مراکز درمانی، دادههای آسیبهای جادهای، استانداردهای خدمات پزشکی اورژانسی، مراقبتهای درمانی سرپایی و بستری، دسترسی به منابع دارویی باکیفیت و البته موانع فرهنگی، زبانی یا اداری- دولتی انجام گرفته است.